perjantai 5. huhtikuuta 2013

Jouko Helin in memoriam

 

Jouko Helin oli itseoikeutettu vieras
Kåren Kellarin ensimmäisissä
muisteloissa vuonna 2001. 
Kuulimme eilen suru-uutisen: Jouko Helin on poissa. Hän menehtyi vakavaan sairauteen 74-vuotiaana Kotkassa 4.4.2013. Jouko Helin oli syntynyt 25.11.1938 Tampereella.

Jouko Helin tuli monen Kåren kävijän tutuksi vuosina 1970–1975 toimiessaan diskon vahtimestarina perjantai- ja lauantai-iltaisin. Hänen tehtävänsä oli ulko-ovella huolehtia, että sisään tulee kelpo väkeä. Hänen varsinainen leipätyönsä oli tuohon aikaan Sunilan tehtaalla.

Portsari-Jokke, parta-Jokke, Jokke. Näillä nimillä diskon kävijät oppivat häntä kutsumaan. Jokke oli vähän yli kolmikymppinen, raamikas ja huumorintajuinen portsari, jonka auktoriteettiä ei monikaan uskaltanut kyseenalaistaa. Hänen kova äänensä ja tiukka katseensa muistetaan. 
 

Jokke oli ovella ensimmäisenä vastassa asiakkaiden tullessa diskoon. Jotkut kanta-asiakkaat pääsivät sisään keittiönovesta, kun aikansa koputtelivat katutason ikkunaan huutaen ”Jokkeee…” Hän oli myös viimeisenä toivottamassa asiakkaille hyvät yöt.

Iltaisin, kun suurin ruuhka diskon ulko-ovella oli ohi ja nuoret saatu sisään, Jokke lähti kiertelemään ja tarkkailemaan tilannetta. Usein hän seisoskeli kellarikerrokseen johtavilla portailla ja seuraili ihmismeren vellomista. Kun olutlasi näkyi jonkun alaikäiseksi oletetun asiakkaan edessä, niin "ei siinä mitään, otin lasin ja vein pois, ei tarvinnu sanoo sanan sanaa. Ei kukaan valittannu et mihin siä hänen oluensa viet", kertoi Jokke haastattelussa.

Jos diskossa oli järjestyshäiriöitä, useimmiten ne hoituivat puhumalla. Tarvittaessa hän kantoi rähinöitsijät ulos diskosta kaksi kerrallaan, muistellaan. Määräaikaisia ja "ikuisia" porttikieltoja tuli annettua, sillä ne purivat Kåren Kellarin asiakaskuntaan: "Sanottiin et oot sitte muutaman viikon pois. Se oli siinä mieles kova rangaistus kun muita paikkoja ei ollu. Kuikolla siinä sitte, siinä aukiolla." 


Jokke osasi käsitellä nuoria. Hän myös huolehti, että huonokuntoisimmatkin juhlijat pääsivät diskoillan jälkeen kotiin asti. 

Myöhempinä vuosina Jokke oli tuttu näky Karhulassa, tunnisti monet entisistä asiakkaistaan ja jutteli mielellään heidän kanssaan. Hänestä oli mukava nähdä, mitä nuorista on tullut. Tunne oli molemminpuolinen: hän oli kunniavieraana ensimmäisissä Kåren Kellarin muisteloissa vuonna 2001 ja diskon 40-vuotisjuhlassa vuonna 2009 vaimonsa Railin kanssa.  

Viimeinen ovi on sulkeutunut. Hyvää yötä, Jokke.

Lähteet:  
Diskon asiakkaiden haastattelut 2005 - 2010; Aikalaiskommentit Disco Club Kåren Kellari -blogissa 2006; Jouko Helinin haastattelu 14.10.2005. Valitettavasti hän ei ehtinyt nähdä tutkimukseni valmistumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti