sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Yhdeksän kuukauden projekti alkaa

Työhuone
Jään opintovapaalle huomenna. Luvassa on lukemattomia tunteja yksinäistä puurtamista, mutta myös tutkijaseminaareja inspirovassa seurassa.  

Koulutusrahaston aikuiskoulutustuki mahdollistaa irrottautumiseni näin pitkäksi aikaa päivätyöstä. Tuen saamisen edellytyksinä ovat muun muassa voimassa oleva työsuhde (minulla Ekamissa) ja työnantajan myöntämä palkaton opintovapaa (kiitos!).

Tohtorintutkintojen määrä alkoi kasvaa Suomessa voimakkaasti 1990-luvulla. Kun vuosina 1988–1992 tohtoriksi valmistui  keskimäärin 450 henkilöä vuodessa, nykyinen vuosivauhti on 1600. Lukumäärät vaihtelevat rajusti: esimerkiksi Tom Linkisestä tuli 40-vuotisen Turun kulttuurihistorian oppiaineen 40. tohtori runsas viikko sitten. "Suuret alat" lääketiede, luonnontieteet ja tekniset tieteet muodostavat tohtorintutkintojen määrällisen kärkikolmikon, noin 60 prosenttia kaikista väitöksistä.

Tohtorin tutkinto sisältää 180 op:n laajuisen väitöskirjan ja 60 op:n laajuiset muut opinnot.  Koko paketti on suositusten mukaan toteutettavissa noin neljän vuoden kokoaikaisella työllä. Minulta tähän on kulunut jo seitsemän vuoden ajan iltoja, viikonloppuja ja lomapäiviä. (Luulin paljon nopeammaksi!) Takana ovat myös hedelmälliset lyhyet opintovapaajaksot Azerbaidzanissa ja Georgiassa. Nyt opintoja on koossa 44 op. Väitöskirjasta on valmiina ehkä noin 70 prosenttia?

Ihme kyllä, intoni ei vuosien varrella ole juuri laantunut, vaikka nolottaa kun dead lineja on tullut ja mennyt. Jos kaikki menee suunnitelmieni mukaan, laskettu aika on ensi vuoden keväällä. 

Lähteitä:  
 • Tohtoritarve 2020-luvulla. Ennakointia tohtorien työmarkkinoiden ja tutkintotarpeiden pitkän aikavälin kehityksestä. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2010:13.
 • Tohtoreiden työllistyminen, sijoittuminen ja tarve. Suomen Akatemian julkaisuja 4/03.
 • Kustos kertoo. Hannu Salmen kirjoitus 13.4.2013 Turun yliopiston Kulttuurihistoria nyt! -blogissa

2 kommenttia:

 1. Ikuisesti uteliaana tahtoisin nähdä tuon työhuoneen hyllyn musiikkiaiheiset kirjat.

  Omaankin varastoon on kertynyt vuosikymmenten varrella jokunen opus aiheesta ja aiheen vierestä.

  Amazon on taivaan lahja kirjojenkin ystävälle musiikkitallenteista puhumattakaan.

  :-)

  VastaaPoista
 2. Onnittelut opintovapaan alkamisesta.

  Toivon sulle voimia ja innoitusta.

  Uskoisin, että moni alkuperäiseen blogiin kirjoitellut seuraa tutkimuksen edistymistä.

  VastaaPoista