perjantai 3. toukokuuta 2013

Entisiä kårelaisia kohtaamassa


    Kåren Kellarin viidennet muistelot järjestetään
    lauantaina 7.9.2013. Rivi-ilmoitus Ankkuri-lehdessä
    24.4.2013

Ensimmäinen kohtaus. Istumme Tulikukossa kesällä 2001 kun Örlingin Jukka kertoo, että syyskuussa järjestetään ensimmäiset Kåren Kellarin muistelot. Tieto levisi ja sai entisten kårelaisten keskuudessa innostuneen vastaanoton. Lähdin sinne yhdessä siskoni Helenan ja nuoruudenystäväni Eijan kanssa. Mielissämme pyöri kysymys: keitä kaikkia tulee paikalle? 

Muisteloiden järjestäminen syntyi Kåren Kellarin entisten asiakkaiden Jukka Örlingin, Timo Kähärän ja Esa Pöntysen ideasta. Toteutusvaiheessa mukaan tuli
Bengt Hjelt, ravintoloitsija ja diskon entinen tiskijukka. Pekka Örling hoiti puffit Kaupunkilehti Kotkansilmään muun muassa Kotkan Meripäivien aikaan. Markkinoinnin viimeisteli puskaradio. Kåren Kellarin muisto muuttui nyt kollektiiviseksi oltuaan parikymmentä vuotta yksittäisten nostalgia-aaltojen varassa. Nämä ensimmäiset muistelot järjestettiin perjantai-iltana 21.9.2001 ravintola Karhussa. 
 Vaikka idea sai vastaansa monia epäilijöitä, tapahtuman organisaattorit uskoivat asiaansa. Jos heillä jännitystä olikin se osoittautui turhaksi, sillä ensimmäisiin muisteloihin osallistui noin 150 entistä Kåren Kellarin asiakasta ja henkilökuntaan kuulunutta. ”Tää oli ihan uskomaton menestys – vuosisadan bileet”, totesi Bengt Hjelt tyytyväisenä.

Toinen kohtaus. On kevät 2005 ja olen juuri valmistunut Helsingin yliopistosta. Ajatus jatko-opiskelusta kiehtoo. Pohdin eri vaihtoehtoja sukupolvitutkimuksen tekemiseksi, kun työkaveri Eija kannusti minua valitsemaan kaikista vaihtoehdoista Kåren Kellari -teeman.

Jostakin kantautui tieto seuraavista muisteloista. Ensimmäinen kerta oli osoittautunut menestykseksi kaikilla mittareilla mitattuna, joten tapahtuman järjestäjät päättivät alkaa järjestää niitä viiden vuoden välein. Seuraavat muistelot järjestettiin kuitenkin jo 10.9.2005

Olin paikalla, samoin Ritva Larsen. Sain esiteltyä hänelle ideani tutkimuksen tekemisestä. Ritva innostui ja sovimme, että aloitan aineistonkeruun Ritvan haastattelulla parin viikon päästä. Siitä tutkimukseni alkoi hahmottua. Otin yhteyttä Turun yliopiston kulttuurihistoriaan ja laadin tutkimussuunnitelman lisensiaatintyötä varten. Se hyväksyttiin marraskuussa 2005, ja niin pääsin aloittamaan uudet opiskelut.

Toisissa muisteloissa vuonna 2005 oli väkeä jo 250. Nyt olivat paikalla hekin, jotka olivat ensimmäisten muisteloiden aikaan epäilleet idean kantavuutta. Musiikkia soittivat Juha Björninen, Pekka Helin ja The Inska Boys. Mukana oli myös portsari-Jokke antamassa vanhat porttikiellot anteeksi.

Kolmas kohtaus. Vuoden 2006 helmikuussa alan julkaista blogia, jossa kokoan muistitietoaineistoa tutkimustani varten. Huhtikuussa 2006 kuultiin, että Benkku järjestää seuraavat Kåren Kellarin muistelot 23.9.2006. Blogissa tapahtumasta suunniteltiin jopa kaksipäiväistä. Siihen ei menty, mutta yhdessäoloaikaa kasvatettiin aloittamalla tilaisuus jo klo 14 Sam´s Pubissa ja Rinteessä.

Karhu-ravintolassa alkoi varsinainen happening klo 18.00. Esiintymässä olivat Pekka Helin, Inska Boys ja dj Jari "Poika" Räikkönen. Tapahtuma herätti vilkasta virtuaalikeskustelua, sillä tapahtumaa edeltävä ja sen jälkeinen viikko tuottivat blogiini ennätykselliset 160 kommenttia.

Neljäs kohtaus.
On kesä 2009, ja syntyy idea seuraavien muisteloiden järjestämiseksi 5.12.2009. Silloin tulisi kuluneeksi tasan 40 vuotta Kåren Kellarin ovien avautumisesta. Edellisestä tapaamisesta oli kulunut jo kolme vuotta. Aiemmista muisteloista poiketen vuosijuhlaa alkoi puuhata toimikunta, johon kuuluivat Jari Johansson, Pekka Laurikainen, Marjut Manninen, Harri Nikkinen ja minä.

Juhlan ohjelma alkoi klo 15.30 Minikirkolla, jatkui 16.00 Sam´s Pubissa siirtyen loppuillaksi ravintola Karhuun. Pidin Baana-pubin metelissä yhden Kåre-esitelmistäni. Illan varsinaiset esiintyjät olivat The Inska Boys, Eddie Thunderbird, No Limit Rock ja Juha Björninen. Ritva Larsenille luovutettiin kunniakirja. Illan mittaan laulettiin yhteislauluna Those Were the Days ja vuorokauden vaihtuessa itsenäisyyspäiväksi Maamme. Ravintola oli jälleen täpötäysi. 


Olin saanut vuosina 2008–2009 viettää muutaman kuukauden mittaisen opintovapaan, mutta muuten tutkimukseni eteni päivätyön ohessa. Tavoite oli tällä välin vaihtunut tohtorin tutkinnoksi, ja kaikki tutkimuksen valmistumisen deadlinet olivat tulleet ja menneet. 
 
Viides kohtaus. Huhtikuussa 2013 jään opintovapaalle saattaakseni tutkimukseni vihdoin päätökseen.
Kåren Kellari -buumi on jo jonkun aikaa viettänyt hiljaiseloa; ainakin vuonna 2007 blogini jatkoksi syntyneen Pentti Hakan ylläpitämän mainion Karhula-foorumin aktiivikeskustelijoiden lukumäärä on viimeisen vuoden aikana romahtanut. Kiinnostavimmat keskustelunaiheet näyttävät siellä liittyvän valtakunnan politiikkaan ja -talouteen, harvoin  suoraan Karhulaan. Uusin yhteisöllisyyden tulokas ja ylläpitäjä, Vanhaa Karhulaa -Facebook-ryhmä vaikuttaa elinvoimaiselta.

Osa entisistä diskon asiakkaista on ehtinyt arvella, että Kåren Kellarin 40-vuotisjuhlat olivat viimeiset muistelot. Luulo osoittautui vääräksi. Istuin pari viikkoa sitten koripallopelissä kun kuulin, että Benkku on ottanut tapahtuman järjestääkseen ensi syyskuussa. Esiintyjinä ovat tutut The Inska Boys ja Pekka Helin ja paikkana Kesti-Karhu. Toivottavasti tapahtumaan saapuu tälläkin kertaa se parisataa juhlijaa.

Olen osallistunut kaikkiin edellisiin muisteloihin, eikä tarkoitukseni ole tälläkään kertaa tehdä poikkeusta. 2000-luvun diskoyhteisöllisyys on jopa osa tutkimustehtävääni. On mielenkiintoista saada kokea, millaiset muistelot ensi syksynä nähdään. Suurin osa muistelijoista on toistaiseksi lukeutunut ensimmäiseen ja toiseen diskosukupolveen, osaksi suuriin ikäluokkiin, jotka viihtyivät diskossa vuosina 1969 - 1975. Jää nähtäväksi, joko nuorimmat kårelaiset nyt ovat mukana.

Kuudes kohtaus? Jokainen osallistuu muisteloihin omista lähtökohdistaan ja omine odotuksineen. Vanhojen ystävien tapaaminen, uusiin tutustuminen, hyvän musiikin kuuntelu, tanssiminen: tässä kai ne tavallisimmat syyt lähteä mukaan.
Karhula on myös yksi vetovoimatekijä heille, jotka ovat muuttaneet muualle.

Ensimmäiset muistelot olivat minulle käänteentekevät. Ilman niitä en olisi tuskin aloittanut tutkimustanikaan. Kiitos kuuluu siis ensimmäisten muisteloiden ideoijille, järjestäjille ja kaikille mukana olleille.

Jos vielä jaksetaan muistella, olen kuulolla

Vuosina 1945 - 1950 syntyneet suuret ikäluokat ovat tulleet keski-ikään, ja muistelotapahtumat kokoavat yhteen yhteisten kokemusten yhdistämiä ihmisiä. Kåren Kellarin muisteloita on järjestetty tasaiseen tahtiin. Se ei kuitenkaan ole ainoa nuoruuden menopaikka, jota muistellaan. Yksistään Kotkassa on 2000-luvulla muisteltu ravintola Ruotsinsalmea ja Palskia ja Haminassa Kasemattia ja Martins-klubia. Nämä ovat havaintojeni mukaan jääneet yhteen tai kahteen kertaan. (Korjatkaa jos ole väärässä.) Lisäksi on järjestetty yli 50-vuotiaiden discoiltoja esim. ravintola Kairossa ja Haminan Seurahuoneella. Todennäköisenä niiden esikuvana on Helsinkiin helmikussa 2006 perustettu K50-disco, jollaista tammikuussa 2007 alettiin Kymen Sanomien tekstaripalstoilla vaatia Kotkaankin.

3 kommenttia:

 1. Vuoden 2009 Kåren kellarin muistelupippaloiden jälkeen tuli Karhula.eu -blogiin kirjoitettua seuraavasti:

  Kirjoittaja Jusu M. » Ma Joulu 07, 2009 06:51

  "Pailut oli entisenlaiset. Tuttuja naamoja, jokunen uusikin paikalla. Väkeä oli mukavasti. Ämpärillinen olutta, hyvää musiikkia levyltä (thanks, Psla!), ja livenä. Kuka muuten oli se Björnisen bändin TOINEN, varsin taitava kitaristi?
  Kirjoitin joskus, että olisikohan nämä nyt omalta osaltani viimeiset Kåren muistelot. Inska Boysien H.S. kyseli illalla, että mitä nyt sellaisia puhelen. Mitenhän sitä nyt selittelisi...
  Tapahtuman toistuvuus syö aika lailla sen intensiteettiä. The first cut is the deepest. Silloin puolitutuissa, enemmän tai vähemmän muuttuneissa kasvoissa oli todellista löytämisen ja keksimisen riemua. Johtuisiko kommenttien tämänkertainen vähyys jo koko touhun liialllisesta tuttuudesta, tai sitten toisaalla Facebookissa suihkii.
  Toisaalta koskaan ei pidä sanoa ei koskaan. Seuraavaa kertaa pitää taas miettiä erikseen. Kymmenen vuoden kuluttua mahdollisissa 50-vuotispippaloissa rivimme ovat ehkä jo paljonkin harvenneet.
  Kuulin siellä myös ensi kertaa, että Lissu on vaihtanut Kåren kellari -tutkimuksensa tavoitetta gradusta väitöskirjaan. Hianoo!!! Jaksamista ja työn iloa Ristinkallion suuntaan.

  Pistäkää nyt muutkin jonkunlaista kommenttia. Synkkiä aikoja eletään, mutta yksinpuhelun voisi jättää edesmenneelle O.Paavolaiselle."

  Väjhän kaksijaloinen suhtautuminen itselläni tuohon nostalgia suossa rypemiseen on, mutta hyviä bileitähän ei milloinkaan ole tarpeeksi. Olemme vanhan kävijäjoukkion kanssa heittäneet ilmaan kevyen aatoksen yhteisten 60-vuotisjuhlien pitämisestä jossakin. Aika moni täyttää tai on täyttänyt pyöreät vuodet juuri tänä vuonna. Saiskohan sen jengin innostumaan vielä kerran tuosta tilaisuudesta, vai onko jo iskenyt väsy vanhan toistoon. Pitäneepä kysellä.

  VastaaPoista
 2. En ole aiemmin päässyt a.o. tilaisuuksiin. Tapasin Sipin vkl, eikä silloinkaan asia muistunut mieleen. Joku prkl sitten varasti autostani kalenterin ( ja nipun maksmattomia laskuja) etten nyt ihan varmaan muista, oliko 'force majour'ia, mutta yritellään paikalle.

  Kai Ruonala

  VastaaPoista
 3. Sori että vasta nyt tulin tarkistaneeksi odottavat kommentit. Jouduit odottamaan turhan kauan, olen ollut pitkään poissa foorumilta... Toivottavasti tulet lauantaina paikalle!

  VastaaPoista